Das Mooi..... Een steketakke?!?

We gaan op vakantie en nemen mee..... Tjsa, ik mag dan wolletjes uitzoeken en van dat soort dingen, mijn man gaat voor het grovere werk. En het lastigste van de aanschaf was dan nog het doorhakken van de knoop, koop ik hem wel of koop ik hem niet - een steketakke.

Nu kan ik je bijna horen denken, wat is in hemelsnaam een steketakke? Dit is een grote bakplaat die in Noorwegen gebruikt wordt om flatbrød en lefse mee te bakken. Tot aan het begin van de vorige eeuw deden ze dit op een ijzeren plaat op vuur, maar in 1928  kwam de elektrische variant op de markt. Het is nog steeds een ijzeren plaat, maar nu met een gloeispiraal eronder.

flatbrod 004

Wij hebben de kleinste gekocht, deze is maar 46 cm (je hebt er ook nog een van 60 cm) met rand. Verder hoort daar dan nog een speciale deegrol bij, met groeven of ruitjes. Met deze deegrol kun je het deeg voor het flatbrød of lefse goed en dun uitrollen. Ook kochten we nog een meelborstel, hiermee veeg je het overtollige bloem van de plaat af, om aanbranden te voorkomen.

flatbrod 005

Ten slotte maakte mijn man nog een dunne lat, waarmee je het deeg kan op- en uitrollen zonder dat het scheurt. En met het latje kun je het brood makkelijker omdraaien, zonder dat je met je vingers aan de hete plaat hoeft te komen. Wil je een beter beeld krijgen, hoe/wat/waarvoor een steketakke is, dan vind je hieronder nog een tweetal filmpjes.