Das Mooi..... Openluchtmuseum in Sogndal.

Om toch iets cultureels te doen op onze vakantie, gingen we dit jaar naar een openluchtmuseum De Heibergkse Samlinger in Kaupanger. Naast allerlei gebouwen uit de regio Sogn og Fjordane, is er ook een gebouw waar men allerlei voorwerpen en kledingstukken tentoonstelt.

samling 002

Man en kindlief liepen met een vaartje door dit laatste deel van het museum, maar ik kon geen genoeg krijgen van getoonde kunstwerkjes op Noors handwerkgebied. Prachtig borduurwerk op het gilet van een edelman of gebreide truien uit de Tweede Wereldoorlog. Van sommige dingen kun je het nauwelijks voorstellen dat dit met de hand is gemaakt.

samling 001

En waar wij in Nederland onze oude ambachten vergeten of jarenlang als tuttig hebben bestempeld, zijn de Noren altijd blijven breien, borduren en dergelijke. Ook houden zij hun klederdracht in ere, zoals je kunt zien op hun nationale feestdag op 17 mei.

samling 003

samling 004

Hierboven zie je kledingstukken die versierd zijn met stempels. En hieronder proeflapjes of kledingstukken met borduurwerk. Het zwarte borduursel was heel erg fijn, met kleine steekjes. Heel mooi om te zien en graag zou ik ook zoiets willen maken. Vraag me alleen af of me dat gaat lukken met mijn ouwe ogen.

samling 009

samling 010

Gelukkig kan ik nog altijd breien en misschien dat ik de patroontjes van deze truien en vesten nog eens kan reproduceren.

samling 005

samling 006

En als ik later oud ben en het misschien wel eens koud zou kunnen gaan krijgen, dan kan ik alvast wat lekker warme hempjes gaan breien. En ooit wil ik ook nog wel eens mijn eigen klederdracht maken, alleen ben ik er nog niet uit of het dan iets Zeeuws of Noors wordt. Of misschien een mix van alle twee, net als bij mij Zeeuws-Noorse trui.

samling 007 samling 008

Tot mijn verrassing kwam ik ook nog iets Nederlands tegen in het museum en wel dit bord van Delfts blauw met deze super-Calvinistische tekst: "Die leeft van ondeugd vrij, leeft vergenoegd en blij."

samling 011