Das Mooi..... Silhouette Cameo.

Sinds een aantal jaar (misschien ondertussen wel 10) ben ik in het bezit van een snijmachine. Eerst was dit de Robocraft en op dit moment dit een Silhouette Cameo 2.

cameo 003 De firma die nu de Silhouette en aanverwante machines maakt, heeft destijds de Robocraft overgenomen en sindsdien hebben ze het apparaat steeds verbeterd, zodat het nu meer mogelijkheden heeft dan dat allereerste apparaat.

cameo 002 Maar waarom zou je een snijmachine willen hebben? Je hebt immers goedkopere alternatieven om figuren uit papier of ander materiaal te snijden of te stansen. Deze apparaten hebben echter het nadeel dat je afhankelijk bent van de beschikbare stansen. De Cricut is ook een snijmachine, hier horen echter dure cartridges bij met een beperkte keuze in de ontwerpen of lettertypes. En bij de stansen van bv. Big Shot zijn er maar een beperkt aantal formaten van de ontwerpen.

cameo 001 En die vrijheid heb je met een machine als de Cameo wel. Je krijgt naast de machine namelijk ook een softwareprogramma SilhouetteStudio, waarmee je zelf ontwerpen kunt maken. Je kunt dit programma trouwens ook downloaden en gebruiken zonder dat je in het bezit bent van het snij-apparaat. Je kunt de ontwerpen namelijk ook printen met snijlijn en dan kun je ze met een gewone schaar uitknippen. Voordat ik een snijmachine had, deed ik zelf ook, maar dan zonder het gemak van Studio. Bij dat programma worden trouwens ook steeds meer mogelijkheden aan toegevoegd.

cameo 004 Aangezien ik graag mijn scrapwerk en kaarten een persoonlijk tintje geef, biedt de Cameo mij alles wat ik zoek in een apparaat. Je kunt namelijk alle lettertypes die je de eigen computer hebt staan in Studio gebruiken en schalen naar het formaat dat je nodig hebt voor een project.

jarig cas 003

Via de webshop van Silhouette kun je diverse ontwerpen kopen en elke week is er een gratis ontwerp te downloaden. Deze ontwerpen kun je gebruiken zoals ze zijn, maar je kunt er ook je eigen draai weer aan geven. Om voor mezelf te kunnen beschikken heb ik de Designer Edition aangeschaft om zo ook mijn eigen snijpatronen te kunnen maken. Op die manier kon ik bijvoorbeeld een snijpatroon maken van Jip en Janneke voor een geboortekaartje. Een deel van deze kaart is getekend en de zwarte silhouetten zijn uitgesneden.

jipjanneke 001

Om de machine goed te kunnen benutten, is het dus wel handig wanneer je goed kunt omgaan met Studio en  je voor kunt stellen hoe iets er uit moet gaan zien als het klaar is. Zelf maak ik het meest gebruik van de snij- en tekenmogelijkheden van de Cameo. Je kunt er ook stempels mee maken en dat materiaal heb ik liggen, maar nog maar erg weinig gebruikt. Verder heb ik een Pixscanmat, waarmee je een gescand plaatje zou moeten kunnen uitsnijden, maar dit werkt bij mij niet altijd zoals het moet. De andere toepassingen heb ik (nog) niet gebruikt, maar dat kan altijd nog veranderen.

uilen 013