Mooi..... Lekker, rabarbersiroop.

De afgelopen maanden heb ik op Pinterest allerlei recepten gezocht met rabarber. We hebben namelijk nog een flinke voorraad moes in de kelder staan, dus heb ik gekeken naar andere toepassingen.

rabarber siroop 001

Zo kwam ik uit bij een recept voor siroop van rabarber en dat is eenvoudig te maken. Hiervoor moest ik nog wel even de cups omrekenen naar kilo's en grammen, maar dit is dan waar je op uit komt:

  • 1 kilo rabarber
  • 400 gram suiker
  • 400 gram water

Je snijdt de rabarber in stukken en brengt dit aan de kook met het water en de suiker. Vervolgens laat je het geheel 20 minuten gaar koken, waarbij je af en toe roert.

rabarber siroop 002

Zet een andere pan klaar, met daarin een fijne zeef of een vergiet met een theedoek. Als de 20 minuten voorbij zijn, giet je alles in de zeef of de doek en pers je al het sap uit de rabarbermoes.

rabarber siroop 005

Als je een doek gebruikt, gaat dit heel erg goed en je kunt zo ook de prut die achterblijft goed uitschrapen. Dit kun je namelijk opeten in de yoghurt of gewoon zo.

rabarber siroop 003

rabarber siroop 006

Dit is dan ook een heel duurzaam recept, want je gooit niets weg. Je krijgt aan deze ene kant prachtig roze siroop en een hele stevige (en zoete) moes. Aan de rabarber zou je tijdens het koken ook nog gember of kruiden toevoegen voor een extra smaak. Dit heb ik nog niet geprobeerd, maar ik hou wel van gember, dus wie weet. De siroop is in ieder geval al een paar keer gemaakt en valt bij iedereen in de smaak. Het heeft een lichte, frisse hint van rabarber en is lekker met koud water, eventueel met iets citroen erin.

rabarber siroop 004