Mooi..... Lekker, zelf brood bakken.

Zelf heb ik de kunst van het broodbakken nog niet zo goed in de vingers als man- en jongste kindlief, maar dat weerhoudt mij er niet van om een paar keer per maand brood te bakken.

levineToen mijn man zich aan het verdiepen was in de kneepjes van deze activiteit, kwam hij uit op het blog van Levine van Doorne. Aan de hand van haar recepten ging hij aan het bakken van verschillende soorten brood, met zowel gist als zuurdesem. En sinds hij dit blog heeft ontdekt, gebruiken we net als Levine percentages i.p.v. gewichten om de hoeveelheid ingrediënten te bepalen. Sindsdien krijgen we perfect brood.

metpitjes 015

In ons brood gaan alleen de volgende ingrediënten:

  • bloem - 100% - 1200 gram
  • zout - 1 tot 1,5% - 12 tot 15 gram
  • vet - 3% - 36 gram
  • gist - 1% - 12 gram
  • water - 60 tot 63% - 720 tot 756 gram (bij wit brood 60%, bij volkoren brood gebruik je meer vocht)
  • naar smaak pitjes, zaden e.d. meestal iets van 100 gram

Deze bovenstaande hoeveelheid is om 2 grote broden te bakken, één voor ons en één voor schoonmama.

metpitjes 009 metpitjes 008

Na de eerste rijs, verdelen we het deeg in twee bollen, die vervolgens voor ongeveer 15 minuten in de tweede rijs gaan. Daarna wordt het deeg opnieuw opgebold en gevouwen en rijzen dan nogmaals drie kwartier tot een uur in speciale rijsmandjes.

metpitjes 006 metpitjes 005

Na deze laatste rijs rollen we het deeg voorzichtig vanuit het rijsmandje op de plank, waarna we brood insnijden met een mesje. Daarna gaat het brood de oven in voor 45 minuten.

metpitjes 004

Het enige dat jammer is bij het bakken van brood dat het zo lekker gaat ruiken. Want als het brood dan eenmaal uit de oven komt, moet het nog een poosje afkoelen. Tegenwoordig kunnen we ons aardig beheersen, maar vroeger was het brood als half op voordat het afgekoeld was. Want er gaat niets boven een stukje warm brood met een likje boter om te proeven.....

metpitjes 003

 

met boter 001