Mooi..... Lekker, appelmoescake.

De afgelopen dagen ruikt het bij ons in huis regelmatig naar appeltaart. En niet omdat we ons huis willen verkopen, maar omdat we de heerlijke appels die we in het dorp kunnen plukken aan het verwerken zijn.

appelmoescake 001

Vlakbij onze moestuin staan een aantal appelbomen en hier mag iedereen uit het dorp vrij van plukken. Volgens ons staan er 2 goudrenetten, maar wat de andere soort appels zijn weten we niet. Wat we wel weten is dat het heerlijk zoete, frisse appels zijn. Dus zijn we gaan plukken en rapen en hier zie je een deel van de oogst.

appelmoescake 008

Nu kun je deze appels niet lang zo bewaren, aangezien ze hardstikke biologisch zijn. Vandaar dat we appelsap en appelmoes gemaakt hebben, we zijn appeltjes aan het drogen of er fruitleer van aan het maken. Het was al weer een poos geleden dat ik mijn appelmoescake had gemaakt en dus ging ik aan de slag. Het recept heb ik ooit uit de Margriet of Libelle gehaald en eigenlijk zou er nog een laag chocopasta met vlokken over moeten. Dat heb ik de eerste keer ook wel gedaan, maar zonder is de cake misschien nog wel veel lekkerder. Dit heb je er voor nodig:

appelmoescake 005

appelmoescake 007
  • 1,5 deciliter appelmoes (ik maak meestal iets wat op appelcompote lijkt)
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • naar smaak toevoegen: vanillesuiker, kaneel, rozijnen, gedroogde cranberries, kardemon, enz.

Ik maakte 2 cakes en zodoende zie je op de foto daarvoor de benodigdheden. Eerst maak je dus de appelmoes of appelcompote. Vervolgens klop je de eieren met de suiker tot een dik en lichtgeel mengsel.

appelmoescake 004

Daarna voeg je om en om en in delen de appelmoes en het (gezeefde) meel toe aan het beslag. Ik doe dit altijd met de mixer en hou dan toch een luchtig beslag. Vervolgens doe je het beslag in een cakevorm, die je ingevet hebt en voorzien van een laagje paneermeel.

appelmoescake 003

Als garnering had ik beide cakes bestrooid met reepjes appel. De appelreepjes had ik door de kaneel gehaald en daarna bovenop het beslag gestrooid. Bij een cake had ik nog rozijnen door het beslag gedaan. Dat was niet zo'n succes, aangezien alle rozijnen naar de bodem waren gezakt. Hierdoor was de bodem niet gaar en loste de cake niet goed uit het blik. Maar hij was wel heel lekker, net als de cake zonder rozijnen.

appelmoescake 006  appelmoescake 002