Mooi Verhaal.... Matten.

Het matten van een foto op een scrapbookpagina of een element op een kaart is een veel gebruikte techniek. Je geeft je foto of kaart een extra randje en dat kan op verschillende manieren.

De meeste eenvoudige manier is een randje van cardstock of dessinpapier. Je maakt dit papier net iets langer en breder dan je foto of kaart. Je kunt de rand net zo dun of dik maken als je wilt, of de randen zelfs van verschillende breedtes maken. Je kunt zelfs matten van verschillende kleuren onder elkaar gebruiken. Als je papier wilt besparen, kun je het deel dat onder de foto zit uitsnijden, bv. als je wat duurder papier gebruikt.

mat 008

Hierboven heb ik een stuk cardstock onder de foto geplakt, waardoor je een postieve mat krijgt. Je kunt een negatieve mat maken, door rondom de foto ruimte te laten tussen de foto en het dessinpapier, zodat je een stukje van het onderliggende cardstock ziet als mat. Dit heb ik gedaan op de onderstaande foto.

mat 009

Op de volgende afbeelding zie je dat ik de foto eerst gemat heb met zwart cardstock en vervolgens heb ik in 2 hoeken geel cardstock aangebracht. Dit papier heb ik op maat gescheurd en vervolgens nat gemaakt. Op deze manier kun je het makkelijk omkrullen voor wat meer dimensie. Tenslotte kreeg het nog een zwart inktrandje.

mat 003

Met stempelinkt kun je eveneens een randje aanbrengen op je foto of kaart. Je kunt dit doen door met een stempelkussen langs de rand van je foto of kaart te gaan. Let er dan wel op dat de ene inkt wat meer afgeeft dan de andere inkt. Hierdoor zou er inkt op andere delen van de foto kunnen komen. Je kunt ook een blender gebruiken om inkt aan te brengen.

mat 001

Op de volgende afbeelding heb ik niet alleen inkt aangebracht op de foto's, diaraampje en cardstock, maar heb ik de foto eveneens onderhanden genomen met schuurpapier.

mat 006

Naast inkt kun je ook verf of stiften en fijnlijners een randje aanbrengen op je project. mat 002

mat 007

mat 010

kerst2016 013

En dan heb je nog de digitale mat. Met een digitaal frame kun je een rand aanbrengen op de foto en deze dan in 1 keer afdrukken.

mat 005

Dit zijn maar een aantal voorbeelden, de mogelijkheden zijn net zo groot als je eigen fantasie.