Mooi Verhaal.... Titel knippen.

Voor degenen die geen stansapparaat of snijplotter hebben, maar toch mooie teksten op een scrapbookpagina of kaart willen gebruiken, dan heb ik hier een leuke tip.

titel knippen 003

Je hebt hier een aantal simpele dingen voor nodig, namelijk een schaar en een nietmachine. Voor het fijne werk is een 3 D-schaartje wel fijn, maar je kunt ook een gewone schaar gebruiken. Verder heb je op de computer wel een softwareprogramma nodig, waarin je lettertypes kunt gebruiken. Dit kan natuurlijk al in Word of Writer. Maar ook fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop (Elements) of Gimp kun je hiervoor gebruiken. En je kunt zelfs de Silhouette Design Software gebruiken. Deze kun je downloaden en gebruiken, al heb je geen Cameo of Curio. Je kunt je ontwerpen dan alleen printen (denk eraan dat je dan aangeeft, dat hij de snijlijnen moet printen) en vervolgens uitknippen.

titel knippen 002

Je kiest in het software programma het lettertype dat je wilt gebruiken en print dit. Dit kan op een kladpapier. Vervolgens knip je het deel uit wat je gebruikt en neemt vervolgens een stuk dessinpapier wat dezelfe grootte heeft als je geprinte tekst. Zeker bij fijne lettertypes is het handig om het dessinpapier eerst te voorzien van een plaklaag, zoals met de Xyron stickermaker. Je kunt dan na het knippen gelijk je tekst op je project plakken. Maar we gaan eerst knippen.

titel knippen 001

Hiervoor niet je de geprinte tekst vast op het dessinpapier en nu kun je gaan knippen. Het is daarbij belangrijk dat je strategisch niet en knipt. Zeker met letters waarbij je gaten hebt, zoals bij een a, o of p. Je kunt dan het beste eerst het gat knippen en dan pas de rest van de letters. Anders heb je al weer 2 losse delen en kun je de rest van de letter niet meer netjes uitknippen. Om de gaten netjes uit te kunnen knippen, zou je met een hobbymes al een kruisje kunnen snijden, voordat je gaat knippen. Vervolgens breng je de schaar van onderaf aan in het gat, dit geeft een netter resultaat. Je ziet dan namelijk waar je knipt. Verder is het belangrijk om niet helemaal tot het eind van de schaar te knippen. Als je de bek van de schaar een beetje open laat met knippen, krijg je mooie, gave lijnen. Als je de bek helemaal sluit, gaat het papier aan het uiteinde kapot en krijg je een beschadigde lijn.

Zo moet het dus niet:

knippen 006

En zo wel:

knippen 005

En dan kan dit het eindresultaat zijn.

titel knippen 004